utorok 23. októbra 2012

3 grajciar 1693 KB

Nález 3 grajciaru 1693 KB 

V tomto článku publikujem ďaľšiu novovekú mincu Leopolda I. a tak isto sa jedná o 3 grajciar. 
Minca bola nájdená na pohorí Považský Inovec. Tento nález je ojedinelý, pretože v danej lokalite nemáme informácie o ďalších nálezoch takýchto mincí. 
Osobne si myslím, že nález tejto mince spočíva v tom, že cez pohorie Považský Inovec viedla stredoveká obchodná cesta. Aj keď naša minca pochádza z novoveku, stredoveké cesty sa používali naďalej aj v novoveku aj keď už nie v takej veľkej intenzite.
Bližšie okolnosti nálezu neviem, pretože minca bola opäť nájdená tzv. nelegálnou prospekciou. Veľa ľudí ma na týchto detektoristov negatívny názor, ja nie. Je pravda, že mnoho nálezov sa predalo do zahraničia, ale taktiež sa ich veľmi veľa objavilo a zdokumentovalo práve za pomoci detektoristov. 
Nebyť detektoristov nepoznáme nové typy mincí, zberatelia by vlastne nemali ani čo zbierať.
Ale späť k našej minci. 
Z pohľadu sa zdá, že máme pred sebou obyčajný klasický 3 grajciar Leopolda I., ale keď sa pozornejšie zahľadíme na reverz ( líc), zistíme, že sa nejedná o bežnú mincu.

Určenie mince:
Minca je z roku 1693, vyrazená v Kremnici, najprodukovanejšej uhorskej mincovni. Značka Kremnice je KB, značka je umiestená tak, že K je po ľavej strane Madony a Ježiša, a B po pravej.
Mincmajstra Kremnice tej doby nepoznáme.
 Čo sa týka averzu, ten je úplne v poriadku, absolútne sedí s ostatnými mincami tohto druhu a ročníku, čiže Nechanický 1234. 
Opis averzu: LEOPOLD.D.G.R. (3) .I.S.A.G.H.B.REX.
Reverz je úplne o niečom inom. Opis je správny, ale v strede mince sa nachádza Madona s Ježišom, ktorá tam samozrejme byť má, ale na našej minci je diametrálne menšia. Dá sa predpokladať, že je asi o 30% menšia ako má byť.
Opis reverzu: PATRONA. HUNGARIA.1693.
 Preto je určenie tejto mince pravdupovediac nemožné, lebo v žiadnom zatiaľ dostupnom katalógu, sa takáto varianta nenachádza. Kontaktoval som aj Kremnické numizmatické  múzeum, no ani oni nevlastnia takúto mincu. 
Otázka spočíva v tom, kto a prečo vyrazil takúto mincu, najskôr som predpokladal, že by sa mohlo jednať o dobové falzum, ale to som sa mýlil, pretože dobové falzá vznikali postriebrením medeného pliešku. Ale naša minca sa zhoduje s metrologickými údajmi ostatných mincí tohto typu. Navyše na dobových falzách sa často v opisoch písali nezmysli, pretože väčšina ľudí v tej dobe boli analfabeti.
Jediné čo nám z tohto vyplýva je, že v Kremnici nejaký rytec razidla spravil chybu, ale razidlo sa použilo aj napriek tomu. Takéto chyby v razidlách boli bežné, ale väčšinou sa jednalo o chyby ako: dvojbodka namiesto bodky, chybný opis, posunutý opis a pod.


Foto mince:







Autor príspevku: Michal Petríček
Použitá literatúra:
Mince Leopolda I. Vlastislav Novotný
Mincovníctvý Leopolda I. Zdenek Nechanicky 


2 komentáre:

  1. Dobrý deň, pred cca 10 rokmi, som našla takú istú mincu, a uchovávam ju dodnes.
    nikola.vaskova22@gmai.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, mohli by ste mi poslať na mail fotografie vašej mince?

    OdpovedaťOdstrániť