piatok 26. októbra 2012

Problematika hľadania s detektorom kovov

Tento, podľa niektorých ľudí, problém sa na Slovensku rozširuje čoraz viacej. Dovoľte mi vyjadriť môj osobný názor na túto tému.
Ako dobre vieme v septembri minulého roku vyšiel na Slovensku zákon, ktorý viacmenej úplne zamedzil hľadanie s detektormi kovov. Naši politici sú v názore, že to nie je nič iné ako okrádanie štátneho dedičstva. Ale pozrime sa na to inak: Nálezy, ktoré sa ponachádzali, skončia väčšinou v súkromných zbierkach alebo v zahraničných aukciách, ale pokiaľ sa jedná napríklad o depot mincí alebo raritné mince, na 90% sa to všetko zdokumentuje, pretože aj detektoristi sú milovníci histórie a preto sami odovzdávajú nálezy na dokumentáciu.
Ďalším pozitívom detektorizmu je to, že práve títo ľudia našli nové archeologické lokality na, ktorých sa dodnes robia výskumy (dôkazom tohto sú známe hradiská Bojná).
Slovensko by si podľa mňa malo zobrať príklad od našich susedov Čechov. Tam je dovolené hľadanie s detektormi. Zakázané je iba na archeologických lokalitách, v okolí pamiatkových zón.
V Čechách sa pravidelne uskutočňujú školenia pre detektoristov, ktoré prednášajú sami archeológovia. Učia amatérov ako zaobchádzať so vzácnymi nálezmi, ako ich správne vybrať zo zeme aby sa nepoškodili a ako ďalej postupovať.
Organizujú klubové hľadania na archeologických lokalitách s dozorom archeológov, všetky nálezy sa odovzdajú a pošlú na expertízu.
Väčšina hľadačov pokladov (detektoristov) nehľadajú tieto predmety za účelom obohacovania sa, ale berú to skôr ako svoj koníček a hobby. Majú adrenalín vždy keď niečo vyberajú z jamky, sú plný očakávania čo sa tam nachádza.

Dúfam, že takýmto článkom aspoň trochu podporím snahu o zrušenie novelizácie zákonu ohľadom detektorov kovov.

Foto:
1. Nález quartingov Žigmunda Luxemburského
2. nález bronzového krúžku a časť rímskej spony


2 komentáre:

  1. Veľmi dobrý článok, malo by to fungovať tak ako v Čechách aj na Slovensku

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Stotožňujem sa s týmto názorom

    OdpovedaťOdstrániť